7 iunie 2013 – “Cauciuc natural – Cauciuc sintetic – Scurt Istoric”

Deoarece firma SC Kautricom SRL, cu sediul in Baltatesti – Neamt, produce articole tehnice din cauciuc (garnituri din cauciuc, covoare din cauciuc, benzi transportoare din cauciuc), consideram ca este necesar sa facem o scurta trecere in revista a principalelor tipuri de cauciuc.

Cauciucul este un termen general ce defineste polimere elastice din guma. Acesta poate fi de doua tipuri si anume:

  • Natural – se obtine din rasina produsa de arborele de cauciuc (Hevea Brasiliensis).
  • Sintetic – se obtine din izopren (cheltuielile de obtinere sunt mai reduse decat in cazul cauciucului natural).

Regiunea in care regasim arborele de cauciuc este regiunea tropicala a bazinului Amazonului si sudul Africii. Pentru inceperea recoltarii, arborele de cauciuc trebuie sa aiba 5-6 ani, iar recoltarea se va face pana la 25 de ani.

Europenii au intrat in contact cu acest material dupa descoperirea continentului American, insa bastinasii il foloseau de mult timp – pentru imbracaminte impermeabila dar si pentru mingi folosite de copii.

Istoricul Antonio de Herrera arata cum Cristofor Columb a observat bastinasii ce se jucau cu mingi realizate dintr-un material, care in argoul indian, purtau numele de “cauchio” ce insemna “lacrimi de arbore”. Charles Marie de La Condamine, intre anii 1735-1737, a observant in calatoria sa din Ecuator, Peru si Brazilia cum bastinasii isi impermeabilizau imbracamintea prin inmuierea intr-un suc laptos provenit de la un arbore si expunerea ulterioara la soare.

In jurul anului 1730 s-a inceput studierea acestui material. In timp acesta s-a folosit pentru producerea gumei de sters, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte.

Un pas important a avut loc in momentul in care Charles Godyear descopera vulcanizarea pe care o si breveteaza in anul 1844.

In anul 1860 Greville Williams reuseste sa stabileasca formula chimica a izoprenului (C5H8) prin distilarea cauciucului natural. Incepand din acest moment s-au pus bazele unei ample cercetari pentru obtinerea cauciucului sintetic.

Prima productie rentabila de cauciuc sintetic din punct de vedere economic a realizat-o Walter Bock in anul 1929 – cauciucul SBR. Au urmat apoi in anul 1930, Erich Konrad si Eduard Tschunkur, care reusesc sa produca cauciucul NBR. In acelasi timp in SUA se produce cauciucul CR (cunoscut astazi ca neopren).

In momentul de fata cauciucul sintetic acopera aproximativ 65% din consumul mondial, si aproximativ 60% din aceasta productie este folosita pentru fabricarea anvelopelor auto.

In Romania, cauciucul sintetic, s-a produs pentru prima data in anul 1963, la Combinatul de Cauciuc Sintetic Gheorghe Gheorghiu Dej. Capacitatea acestui combinat era de circa 36.000. tone cauciuc la nivelul anului 1966. Din anul 1990 acest combinat se numeste Societatea Comerciala CAROM S.A. ONESTI, iar in acest moment este detinut de Energy Bio Chemicals.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.